Šta je vosak?
Pored meda postoji još dosta pčelinjih proizvoda o kojima se u našoj zemlji slabo zna i iz tog razloga se slabo kupuju i koriste. Jedan od tih
proizvoda je i pčelinji vosak. U našoj zemlji je proizvodnja pčelinjeg voska na znatno nižem nivou od naših mogućnosti. Mnogi pčelari umesto da imaju viškove voska, oni su među stalnim
kupcima.
Vosak je pčelinji proizvod koji se luči iz voštanih žlezda pčela radilica, koje se nalaze na donjoj strani trbuha. Iako je on sporedni pčelinji proizvod, neodvojiv je u proizvodnji meda. Za
proizvodnju 1kg voska, potrebno je oko 3-4kg meda. Međutim, pčele luče vosak tokom paše kao prirodni proces stanja u kome se tokom sezone medobranja nalaze,
pa ne troše med iz rezervi niti ga kao takvog mogu pretvoriti u vosak.
Saće je pčelinji proizvod, koji se sastoji od idealnih heksagonalnih ćelija i u njemu pčele čuvaju med. Saće pčele prave od voska. Pored meda, pčele saće koriste i za leglo, tako da saće ima ograničeno trajanje. Kada pčele tek naprave saće,
ono je svetle boje, a zidovi ćelija saća su tanki. Kako pčele saće koriste za leglo ono vremenom tamni, a zbog nagomilavanja
kokona larvi pčela koje ostanu nakon izleganja pčele zidovi ćelija postaju deblji.
To staro tamno saće treba izbaciti iz košnice, ono nije dobro za pčelinje društvo. Staro saće se pretapa, otklanjaju se nečistoće i na taj način se
dobija vosak. Vosak dobijen od saća u kom nije bilo legla je mnogo boljeg kvaliteta. Mi vosak dobijen na ovaj način ne prodajemo, već koristimo kako
bi od njega napravili satne osnove koje se koriste kao baza na kom pčele grade saće.
Kada pčele napune ćelije saća medom, kako bi ga zaštitile od vlage, one zatvaraju ćelije saća. To rade tako što preko ćelije formiraju tanak sloj pčelinjeg voska
taj vosak se u pčelarstvu naziva "medni poklopčići". Ovako formirani medni poklopčići se kratko zadržavaju u košnici. U procesu ceđenja meda, da bi bilo moguće
med izvući, tj. iscediti iz saća, potrebno je skinuti medne poklopčiće sa saća. Procesom pretapanja mednih poklopčića se dobija vosak vrhunskog
kvaliteta. Isklučivo takav vosak prodajemo i nudimo našim kupcima.
Istorija upotrebe voska
Pčelinji vosak je poznat od najstarijih vremena. Stari Grci i Rimljani su voskom premazivali ploče i po njima pisali zaoštrenim predmetima. Pravili su sveće
od voska i osvetljavali svoje domove, balzamovali leševe i koristili ga u medicini. Danas se, oko 80% dobijenog voska vraća se pčelarstvu u vidu statnih osnova.
Velike količine voska koriste se u industriji kože, drveta, hartije, tekstila, parfema, farmaceutskoj industriji, zubarstvu i drugim delatnostima. Pošto
su potrebe za vrhunskim pčelinjim voskom velike, kvalitetan pčelinji vosak je veoma skup.
Svojstva pčelinjeg voska
Dok je vosak u voštanoj žlezdi, on je u tečnom stanju. Pri izlasku iz voštane cevčice i dodiru s vazduhom vosak se stvrdnjava u vidu produkta bele boje.
U tom trenutku sadrži 100% voska. Što je saće svetlije sadrži veći procenat voska. Žuto saće otprilike sadrži oko 75% voska, tamnomrko oko 60%, a neprozirno
oko 40%.
Čist pčelinji vosak od mednih poklopčića je tamno do svetlo žut. Pčelinji vosak od starog tamnog saća je narandžast do crvenkast.
Sezona medobranja utiče na boju voska zbog primesa polena i propolisa. Najčistiji pčelinji vosak se dobija pretapanjem mednih poklopčića bagremogvog meda
i on je svetlo žute boje koja teži ka beloj. Dok se npr. pretapanjem mednih poklopčića suncokretovog meda dobija vosak tamno žute boju. Razlog za to
je činjenica da bagremov med u svom sastavu ima veoma malo primesa polena, dok suncokretov med ima dosta polena u sebi. To ne znači da je vosak dobijen
od mednih poklopčića suncokretovog meda manje kvalitetan, naprotiv, on ima svoju vrednost zbog polena i propolisa koje ima u svom sastavu.
Pčelinji vosak ima prijatan miris koji dolazi od eteričnih ulja koja se u njemu nalaze. Ovaj miris
voska je najsigurniji pokazatelj da je vosak čist. Na sobnoj temperaturi je lomljiv i ima zbijenu strukturu. Tačka topljenja je između 62 - 72℃.
Ako vosak stoji dugo, po njemu se hvata sivkasto-beličast prah čije poreklo nije poznato, ali je znak da je vosak čist. Ovakav vosak zagrejan od 35 - 40℃
dobija primarnu prirodnu boju i prah nestaje. Isto se dešava i kada se vosak zagreje na suncu.
Po svojoj hemijskoj prirodi pčelinji vosak je složena mešavina u kojoj učestvuje preko 300 različitih materija. Karakteristično za njega je velika otpornost
u odnosu na okolinu, zbog čega može da sačuva svoje osobine nepromenjene hiljadama godina. Jedina štetočina koja napada vosak je voštani moljac, ali prema čistom
vosku je i on nemoćan.
Vosak je koristan i skup pčelinji proizvod pa je često predmet falsifikovanja, u cilju povećanja količina i ostvarenja većih profita, pčelinji vosak mešaju sa jeftinijim i
vosku sličnim materijama, kao što su parafin, stearin, cerezan, životinjska i biljna ulja, itd. Iz tog razloga treba biti obazriv prilikom kupovine pčelinjeg voska.
Da li je neki proizvod falsifikat voska lako možete proveriti pomoću rastvora koji rastvaraju vosak, jer ne rastvaraju dodate materije već ih talože.
Upotreba voska
Rezultati proučavanja poslednjih godina potvrdili su vosak kao lekovitu i kozmetičku materiju.
Pri zagrevanju vosak prima veliku količinu toplote i pri stavljanju na bolno mesto on je otpušta sporo i dugotrajno. Pri tome se postiže poboljšanje
cirkulacije krvi u tretiranoj zoni i ishrana odgovarajućih tkiva, rasejavanje upalnog proces, adsorbcija toksičnih elemenata, tj. ove osobine određuju
izraziti protivupalni efekat pčelinjeg voska.
Poseduje antibiotičko dejstvo, zaustavlja i poništava mikroorganizme, izazivače bolesti. Ima regenerativno dejstvo u odnosu na oštećene ćelije
i tkiva u tretiranoj oblasti. Omekšava tvrda tkiva na koži, koja postaju meka i glatka, uklanja bore na koži i poboljšava izgled.
Kombinacijom pčelinjeg voska, meda i drugih prirodnih sastojaka možete napraviti sapune. Uz pomoć pčelinjeg voska i upotrebe mirišljavih ulja, kao i boja po želji, možete napraviti aromatične sveće raznih oblika i boja kojima možete
ukrasiti vaš dom. Prirodni vosak ima prijatnu specifičnu aromu meda koja se najbolje oseća pri zagrevanju i topljenju, pa u kombinaciji sa mirišljavim
uljima može da osveži i ulepša vazduh u vašem domu.
Unutrašnja upotreba pčelinjeg voska. Posebno korisno je uzimanje mednih poklopčića (ne vosak kao proizvod pretapanja mednih poklopčića, već medne poklopčiće) saća. Preporuka je da
se uzima 1/2 do 1 kašičica nekoliko puta dnevno. Pomaže kod lečenja sinusitisa, polenske kijavice, bronhijalne astme, faringitisa, tonsitisa i laringitisa. Pčelinje medne poklopčiće i saće u medu
nemamo u prodaji na sajtu, zato što ih nemamo u dovoljnim količinama. Ukoliko želite da kupite pčelinje poklopčiće ili saće u medu kontaktirajte nas na telefonom ili pošaljite email (to možete uraditi
na dnu početne stranice internet prodavnice).
Toplo lečenje pčelinjim voskom. Pčelinji vosak se stavi u tepsiju koja se zagreje u sudu s vrućom vodom. Zatim se malo ohladi i stavi na obolelo mesto, pokriva se
vunenom tkaninom i tako stoji 20-30 minuta. Drugi način je da se u istopljeni vosak umoči jastučić od gaze koji se stavi na obolelo mesto. Efekat se
može povećati, ako se vosku doda sirovi propolis.
Inhaliranje pčelinjim voskom. Kod upalnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva. Određena količina voska se stavi u aluminijumski sud koji se nalazi u sudu sa vrelom vodom.
Isparljive lekovite materije u vosku (antibakterijske, hiposenzibilitivne i bronholitične) se izdvajaju i bolesnik ih udiše kroz nos (najbolje je glavu staviti
iznad aluminijumskog suda i prekriti velikim peškirom kako bi sprečili da lekovita isparenja voska odu u okolni vazduh). Ovo može da traje 15-25 minuta i
preporučuje se uveče pre spavanja. Takođe ukoliko se doda sirovi propolis efekat se pojačava. Preporučena dužina trajanja je 15-25 tretmana.
Spoljašnja upotreba pčelinjeg voska. Kombinacija vrhunskog pčelinjeg voska od mednih poklopčića
sa raznim drugim sastojcima kao što su cetaceum, bademovo ulje, eterična ulja, tokoferol, lanolin, sok od krastavca i mnogi drugi sastojci možete napraviti meleme, kreme i kozmetičke maske
koje će doneti mnogo benefita vašoj koži. Koža dobro upija vosak i postaje glatka i nežna. Zato masti,
kreme i kozmetičke maske sa pčelinjim voskom hrane bele i čiste kožu, čuvaju elastičnost kože, usporavaju starenje kože i uklanjaju bore. Kreme spravljene sa pčelinjim voskom primenjuju se za lečenje gnojnih i atrofiranih rana,
dermatitisa i dr.
Mali procenat ljudi je alergičan na pčelinje proizvode, pa tako i na pčelinji vosak. Ukoliko se dese neke neželjene promene tokom korišćenja pčelinjeg
voska, odmah prestanite sa njegovim korišćenjem i javite se vašem lekaru.
Treba napomenuti da se mi ne bavimo lečenjem i navedene metode lečenja nisu proverene i dokazane, takođe lekovita svojstva i dobrobiti pčelinjeg
voska na zdravlje ljudi, nisu dovoljno istraženi. Efikasnost pčelinjeg voska nije dokazana u
kontrolisanim kliničkim uslovima, kakvi se sprovode kad su u pitanju novi medikamenti u farmaceutskim kompanijama, pa pčelinji vosak u tom smislu ne možemo
smatrati kao lek i iz tog razloga pčelinji vosak koristite preventivno. Ukoliko želite da pčelinji vosak koristite u medicinske svrhe, konsultujte se sa svojim lekarom.