Šta je suncokretov med?
Suncokretov med (na engleskom "Sunflower honey") je monoflorni med, to znači da potiče od nektara samo jedne biljke, cveta suncokreta. Kako pčele suncokretov med
sakupljaju sa ogromnih površina pod zasadom suncokreta u periodu u kom druge biljke ne "mede", to ovaj med čini jednim od najčistijih monoflornih vrsta meda ("mede" -
reč koju pčelari koriste da opišu da li pčele sa cveta neke biljke mogu da skupe nektar i da naprave med). Suncokretov med može biti u spektru boja od svetlo žute do
tamno narandžaste. Ima karakteristično sladak ukus i aromu. Zbog velikog sadržaja polena u sebi, nakon što progutate suncokretov med možete osetiti pozitivnu težinu u stomaku i
blago peckanje u ustima. Odlikuje ga veoma brza kristalizacija, može da se desi da se proces kristalizacije odvije u roku od 15 dana od vađenja meda iz košnice. U našoj zemlji suncokretov med
prati negativan glas, za to su zaslužne predrasude da se nektar od kog pčele prave ovaj med sakuplja na poljima zasada suncokreta koje je čovek sadio i tretirao raznim preparatima i da nije preterano zdrav.
Iz tog razloga treba napomenuti da ovaj med, zbog svog sastava i velikog procenta polena koji ima u sebi, obiluje širokim spektrom vitamina, minerala i ostalih materija koje pozitivno utiču i svakodnevno su potrebni
ljudskom organizmu. Zbog svoje karakteristične arome i ne tako blagog ukusa, ali i zbog negativne konotacije i predrasuda koje ga prate, ovaj med se više koristi kao zaslađivač u raznim jelima i pićima, a manje sam. Takođe
zbog kompleksnog vitaminskog i mineralnog sastava često se koristi za spravljanje raznih preparata u kombinaciji sa lekovitim biljem.
Cvetovi sa kojih pčele sakupljaju suncokretov med
Prethodno smo rekli da je suncokretov med monoflorni med i činjenica da pčele sakupljaju nektar sa velikih površina zasada suncokreta, ovaj med čine jednim od najčistijih
monoflornih vrsta meda. Ponekad se može desiti da, ukoliko u okolini gde su pozicionirane košnice ima zasada deteline, pčele sakupljaju nektar sa ove biljke, pa u suncokretovom
medu može biti primesa nektara deteline. Takođe se može desiti da, pčele sakupljaju nektar sa drveća koje raste, najčešće uz kanale za navodnjavanje useva, takođe
uz ove kanale rastu i korovi koji mede, pa se može desiti da suncokretov med ima primese navedenih biljaka u manjem procentu.
Područje sa kog naše pčele sakupljaju suncokretov med
Poljoprivrednici svoje zasade suncokreta ne sade u isto vreme, pa sezona medobranja suncokretovog meda traje najduže od svih medobranja. Razlikuje se od godine do godine,
ali se može desiti da poljoprivrednici formiraju rane zasade suncokreta, pa sezona medobranja počne u drugoj polovini juna i traje do prve polovine avgusta. Tako da se može
desiti da pčelari u toku jedne sezone imaju dva medobranja suncokretovog meda sa različitih lokacija. Na teritoriji naše zemlje, velike površine zasada suncokreta se formiraju
u Vojvodini i tamo selimo naše pčele. Zbog održavanja kvaliteta zemljišta poljoprivrednici menjaju poljoprivredne kulture koje sade na jednoj parceli tokom godina, tako da
zasadi suncokreta ne budu svake godine na istom mestu, pa zbog toga variraju i lokacije na kojima pozicioniramo naše pčele.
Dobrobiti suncokretovog meda
Deluje dobro kod bronhijalnih grčeva i kolika u stomačno-crevnom kanalu. Poseduje antibakterijska, antiprotozojna i antimikotička svojstva. Zbog visokog sadržaja polena suncokretov med
odlikuje kompleksan vitaminski i mineralni sastav i zbog toga ima dobre hranljive i profilaktičke osobine. U narodnoj medicini mogu se naći preporuke za upotrebu suncokretovog meda
kod problema sa želucem, respiratornim organima, bubrezima i kardiovaskularnim poremećajima. Treba napomenuti da lekovita svojstva i dobrobiti suncokretovog meda na
zdravlje ljudi, nisu dovoljno istraženi. Efikasnost meda nije dokazana u kontrolisanim kliničkim uslovima, kakvi se sprovode kad su u pitanju novi medikamenti u
farmaceutskim kompanijama, pa med u tom smislu ne možemo smatrati kao lek i iz tog razloga med koristite preventivno. Ukoliko želite da med koristite u medicinske svrhe, konsultujte se sa
svojim lekarom.
Kristalizacija meda
Velike zablude vladaju oko kristalizacije meda i treba napomenuti da je kristalizacija prirodno svojstvo meda. Med je prezasićeni rastvor prostih
šećera (kada pročitate šećer, prva asocijacija koja vam se javi u glavi jeste beli industrijski šećer koji je nezdrav, ali ovde nije reč o tome, već o prirodnim
šećerima koji su zdravi i potrebni našem organizmu) i normalno je da dolazi do kristalizacije. Neki medovi kristališu brže, neki sporije u zavisnosti od odnosa
glukoze i fruktoze u sebi, načina čuvanja i vlažnosti vazduha. Preporuka je da se kristalisani med ne otapa, zagreva i pregreva, jer usled nestručnog sprovođenja
procesa dekristalizacije meda može doći do oštećenja meda, tj. osiromašićete ga i doći će do pada kvaliteta meda. Ako baš želite da otopite kristalisani med,
obavite to tako da sačuva svoja prirodna svojstva, da sačuva vitamine i enzime. Med se ne sme grejati iznad 37℃. Podgrejani ili pregrejani med je degradiran med.
Navikavajte se da koristite kristalisan med. Moguće je i veštački izazvati kristalizaciju
meda, tako što se medu doda oko 10% kristalisanog meda i održava temperatura na oko 14℃.
Kada ocedimo med, odmah ga pakujemo u tegle i ne praktikujemo da vršimo dekristalizaciju meda i velika je verovatnoća, da ukoliko kupite naš med, on bude kristalisan.
Ukoliko baš želite da kupite med u tečnom stanju, na završnom koraku kupovine na našoj internet prodavnici, izaberite opciju da želite med u tečnom stanju.
Posedujemo specijalne komore za dekristalizaciju meda i mi ćemo za Vas izvršiti proces dekristalizacije meda, a da on ne izgubi na kvalitetu.
Kristalizacija suncokretovog meda
Zbog velikog sadržaja polena u sebi, i velikog procenta glukoze suncokretov med karakteriše izuzetno brza kristalizacija. Proces kristalizacije suncokretovog meda može
da se desi u roku od 15 dana od datuma vađenja meda iz košnice, tj. od datuma ceđenja. Tokom kristalizacije suncokretovog meda mogu se formirati kristali u širokom spektru
veličine od sitnih koji formiraju finu masno-kremastu teksturu suncokretovog meda, do krupnih koji formiraju grubu i čvrstu tekstruru. Što je proces kristalizacije suncokretovog meda
brži to je on nutritivno vredniji.
Način upotrebe meda
Med treba konzumirati tako da ga što duže držite u usnoj duplji i rastapate na jeziku, kako bi razgradnja njegovih minerala i enzima počela u ustima pomoću jezičnih žlesta. Jer na taj način putem pljuvačke med brzo i nepromenjeno prodire u krv i raznosi se kroz celo telo. Navikavajte se da koristite kristalisan med, jer je potrebno duže vremena da se rastopi u ustima i na taj način je njegova upotreba efikasnija. Nakom konzumiranja meda, par minuta ne treba piti vodu ili neki drugi napitak. Med uzimajte u kontinuitetu, svaki dan, zato što se u organizmu ne mogu stvoriti rezerve minerala, kao što se mogu stvoriti rezerve masti.
Ukoliko koristite med morate znati da li ste preosetljivi ili alergični na med, mada je broj osoba koje ne podnose med jako mali, smatra se da je manje od 1% ljudi alergično na med. Preporuka je da maksimalni dnevni unos meda bude 1 gram po kilogramu telesne mase ili 100 grama kod odraslih, a 30 grama kod dece, podeljeno u tri obroka. Med se ne preporučuje deci mlađoj od 12 meseci.
Pčelinji proizvodi se mogu uzimati paralelno sa farmaceutskim preparatima, jer ne ometaju njihovo dejstvo, naprotiv, potpomažu i pojačavaju delovanje.
Med se može koristiti kao zaslađivač, umesto šećera, u širokom spektru hrane i pića, u kafi, čaju, mleku, jogurtu, smutijima, kašama i sl. Med ne bi trebalo stavljati u vruć čaj ili mleko, generalno u vruće napitke, već sačekati da se ohlade.
Med pomešan sa toplom vodom i limunovim sokom može uticati na smirenje upale grla. Konzumiranje kašike meda pre obroka može pomoći u ublažavanju nelagodnosti u stomaku i poboljšanju varenja.
Nanošenje meda direktno na kožu kao masku za lice ili dodavanje u kadu može pomoći u hidrataciji i poboljšanju izgleda kože.
Ukoliko nanesete malu količinu meda na zavoj i nanošenja na ranu, može pomoći i ubrzati proces zarastanja i smanjiti rizik od infekcije.
Kako med sadrži proste šećere, fruktozu i glukozu, koje telo može brzo da apsorbuje, on je dobar i stabilan izvor energije. Konzumiranje industrijskog belog šećera dovodi do naglog porasta nivoa šećera u krvi, ali isto tako i do njegovog kasnijeg naglog pada, što nije dobro za naš organizam. Sa druge strane med je dobar izvor prirodnih prostih šećera i njegovim konzumiranjem obezbeđujemo stabilan nivo šećera u krvi. Možete ga koristiti kao slatki namaz, u kombinaciji sa maslacom i integralnim hlebom čini lep, lagan i lako svarljiv obrok.
Med ima prirodna antimikrobna svojstva i može se koristiti kao prirodni konzervans u nekim vrstama hrane i pića.
Konzumiranje meda ujutru pre izlaganja alergenima smatra se da pozitivno utiče na ljude koji pate od alergija.
Način čuvanja
Ukoliko se pravilno skladišti i čuva med gotova da i nema rok trajanja. Čuvati u zatvorenoj posudi, najbolje u staklenim teglama sa čvrstim poklopcima. Najbolje ga je čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu, bez sunčeve svetlosti i temperaturnih kolebanja na temperaturi 5-25°C. Preporuka je da se upotrebi najkasnije 5 godina od datuma pakovanja.
Nutritivne vrednosti suncokretovog meda
Parametar ispitivanja |
Jed. Mere |
Rezultat |
Energetska vrednost |
kJ/100g kcal/100g |
1390 332 |
Masti |
% |
0,21 |
Ugljeni hidrati |
g/100g |
80,94 |
Od čega šećeri |
g/100g |
79,70 |
Celuloza |
g/100g |
<0,10 |
Proteini |
g/100g |
0,35 |
Natrijum |
mg/kg |
6,80 |
Soli |
g/100g |
0,002 |
Voda |
g/100g |
18,75 |